SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

SEVGİ EMANET : ART ARDA YAPILAN ZAMLAR FATURALARI TETİKLEDİ…SON ÜÇ YILDA YÜZDE 123 YAKIN ZAM GELDİ…

SEVGİ EMANET : ART ARDA YAPILAN ZAMLAR FATURALARI TETİKLEDİ…SON ÜÇ YILDA YÜZDE 123 YAKIN ZAM GELDİ…
Bu haber 23 Ağustos 2021 - 9:38 'de eklendi.

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet Ağustos ayında tüketicilere gelen fahiş tutarlarda ki elektrik faturaları ile ilgili açıklamalarda bulundu .

En son Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 15 oranında artış yapılmıştı.Ocaktan bu yana yüzde 22,  2018’den bu yana mesken abonelerinin elektrik faturaları yüzde 123 civarında zamlandı.Yapilan bunca zamlardan dolayı ağustos ayında gelen elektrik faturalarının yüksek olması bekleniyordu ancak  beklenenden çok daha fazlası faturalara yansıdı.

Mevsim normallerinin üzerine çıkan hava  sıcaklıklari ve Klima kullanımının artması nedeniyle faturaların yükselmiş olabileceği ihtimali bulunsa da pek çok tüketicinin evinde  klima bulunmamasına rağmen, ailecek çalışan gündüz evde bile bulunmayan hatta emekli yaşlı çiftler bile yüksek faturalarla karşılaştılar.

SANTRALMİ ÇALIŞTIRIYORUZ….?

Bu ay normalin iki katı üzerinde gelen faturalar üzerine tarafımıza gelen bir çok şikayet ve tepkiler ” Santral mi çalıştıriyoruz? Saatler rastgelemi yazılıyor ? Mahallenin bütün elektriğinin faturasını bize mi kesmişler ? ” gibi yönünde.

HATA DEĞİL ” GÜNCELLEME …”

Aboneler faturalara itiraz ve şikayet için müşteri hizmetlerini aradıklarında ” hata değil, “güncelleme” nedeniyle yüksek fatura  gelmiştir cevabı ise CABASI….

FATURALARDA Kİ VERGİ ORANLARI .

Elektrik Tüketim Tutarı  Elektrik birim fiyatının %52’sini oluşturuyor .

Dağıtım Bedeli: Elektrik faturasında ödedediğiniz tutarın %29’u dağıtım şirketlerinin hizmetine ayrılan paydır.

Enerji Fonu: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nezdindeki Enerji Fonu’na aktarılmak üzere tüketim tutarı (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %1 oranında alınıyor .

TRT Payı: Türkiye Radyo Televiyon Kurumu Gelirleri (enerji bedeli + kayıp/kaçak bedeli) üzerinden %2 oranında alınıyor .

KDV: Fatura tutarını en fazla etkileyen vergi kalemidir. KDV, faturadaki tüm bedeller, vergiler, fonlar ve diğer muhtelif para ilaveleri üzerinden %18 oranında alınıyor .

Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi – ETV:  Mesken ve ticarethane aboneleri için, tüketim tutarı üzerinden %5’tir.

Tüm bunlara ilave de 2021 ila 2025 arasındaki 5 yıllık dönemde elektrik dağıtım şirketleriyle elektrik tedarik şirketlerinin yaptıkları masraflar vatandaşın faturasına yansıtılıyor.

ELEKTRİK FATURASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Emanet : Öncelikle faturaya itiraz suresi faturanın kesim tarihinden itibaren 8 günle sınırlı olduğunu ifade ederek ;

Önce Hizmet alınan elektrik dağıtım şirketine itiraz dilekçesi yazılır. Dilekçeyi hizmet birimleri ya da işletme müdürlüklerine doğrudan ulaştırabilir, posta ya da e-posta yoluyla itirazınızı bildirebilir veya müşteri hizmetleri üzerinden kayıt oluşturulabilir .

İtirazları sonucu ret gelen tüketiciler ise, yüksek olduğundan emin olduğu faturalarda, itirazını Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilirler.Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen de yapılabilmektedir. Şikayet ekine mevcut fatura ve geçmiş dönem faturalarınında konulması gerekir.

EN PAHALI ELEKTRİK VE DOĞALGAZ FATURASINI ÖDÜYORUZ.

Türkiye, dışa bağımlı kaynaklar nedeniyle elektriğini pahalı üretiyor.Kayıp, kaçak oranlarının yüksekliği de göz ardı edilmemeli .

Satın alma gücü paritesine göre de  en fahiş elektrik faturası Türkiye’de ödeniyor.

Yine Doğalgaza ve  elektriğe de en çok zam Türkiye’de geliyor. Çeşitli kalemlerle alınan vergiler ve ekler gerek işyerlerinde, gerekse evlerde elektriğin daha pahalıya kullanılmasına yol açıyor. ‘Kayıp-kaçak bedeli, belediye tüketim vergisi, TRT payı, yüzde 18 KDV, Enerji Fonu payı’ gibi pek çok ilaveler cep yakıyor .

GELİRLE TERS ORANTILI …

Faturaların gelir esnekliği çok düşük. Vatandaşın geliri artsa da azalsa da  elektrik ve doğalgaz talebi gelirdeki değişim kadar sert değişmiyor maalesef .Bu da vatandaşı zor durumda bırakıyor.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER