SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

Turan Hançerli: ‘Birçok Ön Yargıyı Yıktığımı Düşünüyorum’

Turan Hançerli: ‘Birçok Ön Yargıyı Yıktığımı Düşünüyorum’
Bu haber 16 Nisan 2019 - 10:52 'de eklendi.

31 Mart yerel seçimlerinde Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanı seçilen İstanbul Avcılar Belediye Başkanı CHP’li Turan Hançerli hayat hikayesini, adaylık sürecinde yaşadıklarını ve hayata geçirmeyi planladığı projelerini VOA Türkçe’ye anlattı.

Turan Hançerli kimdir?

1975 yılında Tokat’ta doğan ve çiftçi bir ailenin çocuğu olan Turan Hançerli, eğitim hayatına köyünde tek öğretmenin 5 sınıfı bir arada okuttuğu bir okulda başladı. 12 yaşında ailesinin yanından ayrılarak eğitimine Tokat merkezde devam etti. 18 yaşında geçirdiği bir kaza sonucunda iki kolunu kaybeden Hançerli, hayatını %95 oranında engelli olarak ve iki kol protezi kullanarak sürdürdü. Turan Hançerli, geçirdiği kazaya rağmen pes etmeyerek 1999 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi lisans eğitimini ve 2011 yılında Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. Avukatlık mesleğinin yanında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında 25 yıl yöneticilik yapan Hançerli, Türkiye Sakatlar Derneği’nde Genel Başkan Yardımcılığı görevini ve engellilerin çatı örgütü olan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu’nda hukuktan sorumlu genel sekreterlik görevini yürüttü.

VOA: “Uzun yıllar STK’larda görev yaptıktan sonra siyasete girmeye nasıl karar verdiniz?”

Turan Hançerli: “Sivil toplumda çok ciddi çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalarla sorun çözen, insanların derdine derman olan, yaşanan dertleri azaltmaya çabaladık. Başkalarının derdi bizim de derdimiz oldu. Kaza sonrası benim yaşadığım dramı aslında yüzlerce, binlerce, on binlerce insan yaşıyor. Onlar yaşamasın diye hep sivil toplum çalışmaları içinde yer aldık. Asıl sorunları çözmesi gereken siyasetin, sorun çözmekten uzak, aksine belli meselelerde sorun üreten mekanizma olması nedeniyle bu mekanizmaya müdahale etmek ve mekanizmada yer almak, güçlü olan siyasetle daha çok sorunu çözmek arzusuyla 2009 itibariyle aktif siyasete girdim.”

VOA: “Avcılar Belediye Başkanlığı görevine talip olduğunuzda çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?”

Turan Hançerli: “Tabii ki ortak karar aldık. Arkadaşlarımızın, çevremizin önerileri oldu. Önerilerin sonucunda biz de evet dedik, kabul ediyoruz dedik ve yola çıktık. Çalışmalara başladık. Biz toplumu, halkı, insanları seviyoruz. İnsanlar da bizi sevdi. Çok güzel tepkiler aldık.15 saat, 20 saat çalıştık ama toplumdan, halktan aldığımız olumlu tepkiler bize enerji oldu. Enerjimiz hiç düşmeden çalışmalar yürüttük. Biz Avcılarlıları seviyoruz, Avcılar da bizi seviyor. Seçimin sonucu da aslında bunu gösterdi. Güzel bir oyla Avcılar Belediye Başkanı olduk. Şimdi hizmet zamanı. İnşallah bu sevgiyi hiç bitmeden hizmetlerimiz artarak devam edecek.”

VOA: “Türkiye’nin ilk engelli belediye başkanısınız. Bunun” diğer engelli insanlara da örnek olacağını düşünüyor musunuz?

Turan Hançerli: “Elbette. Birçok önyargıyı yıktığını düşünüyorum. Bizim adaylığımız sürecinde de tartışıldı. Aday adaylığımız sürecinde de tartışıldı. Engelli bir belediye başkanı olur mu? Halkın elini sıkamıyor, olur mu? Türkiye’nin önemli bir değeri el sıkışmak, tokalaşmak. Vatandaş nasıl karşılar gibi tartışmalar oldu. Ama biz bunların hiçbir öneminin olmadığını ispatladık. Dolayısıyla önyargıların doğru olmadığı gerçeği ortaya çıktı. Tabii ki çok şey değişecektir. Fakat şunu da ifade etmek lazım biz ilk değiliz. Evet belki Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk engelli belediye başkanıyız ama önyargıları yıkan çokça arkadaşımız çokça hareketler var. Bu da bir kilometre taşı olacaktır.

“Lüks makam aracı kullanmayacağım”

VOA: “Mazbatanızı alır almaz ilk icraatınız ne oldu?”

Turan Hançerli: “Lüks makam araçlarımdan başlayarak lüks tüketimi önemli ölçüde engelledik. Şu an kendi aracımızı ve kendi mazotumuzu kullanıyoruz ama bu geçici bir süre. Yani biz de belediye makam aracı kullanacağız ama pahalı olmayan, lüks olmayan bir makam aracı kullanacağız. Ayrıca ilk icraatım olarak söz verdiğim gibi çalışanlarımızın ücretlerini ödedim.”

“Engellilerin bütün haklara ulaşımına erişebilmesinin önünü açacağız”

VOA: “Engelliler için yapmayı planladığınız projeleriniz nelerdir?”

Turan Hançerli: “Engellik meselesi bir proje ile sıkıştırılmayacak kadar büyük bir mesele. Bir eşitlik meselesi, hak meselesi, eşit yurttaşlık meselesi. Dolayısıyla hizmetlerimiz de buna özen göstereceğiz. Azami dikkat edeceğiz. Engellilerde birinci önceliğimiz erişilebilir bir Avcılar’ı hayata geçirmek. 2005 yılımda çıkan yasada Türkiye erişilebilirliği sağlama yükümlülüğü öngörmüştü. Şu an 2019 yılındayız. Aradan geçen 14 yıl ama hala erişilebilirlik tam sağlanmış değil. Avcılarımızda da durum aynı. Biz erişilebilir bir Avcılar’la engellilerin diğer haklara eşit bir şekilde ulaşmasının önünü açmayı planlıyoruz.”

“İmar sorunu ve güvenli konut sorununun çözümü için çok çalışacağız”

Hançerli, ayrıca Avcılar’da 3 mahallede imar sorunu olduğunu belirterek, “İnşallah Ekrem İmamoğlu ile birlikte bu işi çözmek daha kolay olacak. Diğer mahallerimizin de güvenli konut sorununu çözümü için var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

“Ekrem İmamoğlu biraz gecikmeli de olsa o koltuğa oturacak”

VOA: İBB başkanlık seçim sürecinde yaşananlarla ilgili neler söylemek istersiniz? Bir hukukçu gözüyle YSK’nın bağımsız bir iradeyle karar vereceğine inanıyor musunuz?

Turan Hançerli: “İnanmak istiyorum. Çünkü bu hukuk herkese lazım. Çözüm hukukta ve adalette. YSK’nın verdiği karar hukuka ve adalete uygun olmalı. İnşallah ta olacak. Dolayısıyla çok uzun bir süreç geçti, herkes yoruldu. Olmayan şeylerden yeni sorunlar çıkarılmaya çalışıldı. Fakat görünen köy kılavuz istemez. Artık bazı şeyler netleşti. İnşallah kısa bir süre içerisinde İstanbul büyükşehir belediye başkanlığıma ilişkin tartışmaların da bitmesini bekliyoruz. Görünen o ki Ekrem İmamoğlu İBB başkanı ve biraz gecikmeli de olsa o koltuğa oturacak.”

Röportajın devamı için: https://www.amerikaninsesi.com/a/engelli-belediye-baskani-bircok-on-yargiyi-yiktigimi-dusunuyrum/4874448.html

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER