SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

PFİZER’DAN AŞIDAN SONRA İLAÇ HAMLESİ: CORONA İLACI…

PFİZER’DAN AŞIDAN SONRA İLAÇ HAMLESİ: CORONA İLACI…
Bu haber 24 Mart 2021 - 11:48 'de eklendi.

Corona virüsüne karşı ilk onaylı aşıyı geliştiren Pfizer, hastalığa karşı şimdi de ilaç üretme peşinde. PF-07321332 adı verilen ilacın insanlı ilk aşama denemelerine başlayan şirket, virüsün vücutta yayılmasını engellemeyi hedefliyor. Pfizer’dan Mikael Dolsten, “Bu ilaç oyunu değiştirecek potansiyele sahip” dedi.

Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıkan corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Salgına karşı 11 ay gibi kısa sürede aşı üretilse de, üretim ve dağıtım problemleri gibi sorunlar hastalığın yayılmasını engellemenin önüne geçiyor.

Bu noktada aşı kadar önemli olan bir başka konu devreye giriyor: Corona virüsü ilaçları. BioNTech ile birlikte onay alan ilk corona virüsü aşısını geliştiren ABD’li Pfizer, corona virüsü tedavisinde kritik önem taşıyan bir ilaç üzerinde çalışıyor.

ABD merkezli Bloomberg’ün haberine göre, ağızdan alınan hap formundaki ilaç, hastalığın belirtileri ilk olarak ortaya çıktığında kullanılıyor. Pfizer’ın denemeleri başarılı olduğu takdirde, ilacın hastaların durumu ağırlaşmadan önce virüsün vücutta yayılmasını engellemesi hedefleniyor.

Proteaz enzimlerini baz alarak geliştirilen ilaç, HIV ve Hepatit C tedavilerinde virüsün yayılımını durdurmada başarılı olmuş bir yöntem.

İLK SONUÇLAR ÇIKMAK ÜZERE

Pfizer’ın baş tıbbi sorumlusu Mikael Dolsten, henüz insanlı ilk aşama testlerinde olan ilaçla ilgili konuştu. Dolsten, “SARS-CoV-2 mutasyona uğruyor ve Covid-19’un küresel çaptaki etkileri devam ediyor. Bu durumda tedavi yöntemlerinin pandemi sırasında ve sonrasında kritik önem taşıyacağı gayet açık” dedi.

Dolsten, çalışmaları sırasında beklenmedik herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını, denemelerin ilk sonuçlarının birkaç hafta içinde ellerinde olacağını söyledi.

Dolsten, PF-07321332 adı verilen ilacın denemelerinde her şey yolunda giderse ikinci ve üçüncü faza yılın ikinci çeyreğinde geçmeyi planladıklarını vurguladı. Bu aşamaların da başarıyla tamamlanması halinde Pfizer, yıl sonunda ilaç için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) acil kullanım onayı başvurusunda bulunacak.

İlacın günde iki kere olmak üzere beş gün boyunca kullanılacağını ifade eden Dolsten, “Bu ilaç oyunu değiştirecek bir potansiyel taşıyor” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER