SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

MİLYONLARCA VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR ! -”TÜKETİCİLERİMİZ ,YÜKSEK TUTARLI UYUŞMAZLIKLAR İÇİN DE HAKEM HEYETLERİ’NE BAŞVURU YAPABİLECEK.!”

MİLYONLARCA VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR ! -”TÜKETİCİLERİMİZ ,YÜKSEK TUTARLI UYUŞMAZLIKLAR İÇİN DE HAKEM HEYETLERİ’NE BAŞVURU YAPABİLECEK.!”
Bu haber 20 Aralık 2023 - 10:00 'de eklendi.

Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet ,2024 yılı için milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren , Tüketici Hakem Heyetleri Başvuru ve Parasal Sınırları için basın açıklamasında bulundu.

PARASAL SINIRLAR ARTTI.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURULARDA ;

YENİ PARASAL SINIR 104.000 TL OLDU…

Emanet ; Ticaret Bakanlığı, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ilgili maddelerinde yer alan Parasal sınırların artırılmasına İlişkin Tebliğ’le, vatandaşlarımızın Tüketici Hakem Heyetlerine yapacakları 2023 yılında 66.000 TL olan parasal sınır, 2024 yılı için %58,46 oranında artırılarak 104.000 TL olarak belirlendi. Yeni düzenleme ile tüketicilerimizin yüksek tutarlı uyuşmazlıklarında hak arama yolları genişletilmiş , mahkemelerin yükü de azaltılmış oldu.

” 2024 yılı için yapılacak başvurularda değeri 104.000 Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetleri görevli olacak.Bu değerin üzerindeki uyuşmazlıklar ise tüketici mahkemelerinde görülecektir.” dedi. 

 

HAKLAR ARANDIKÇA HAKSIZLIK AZALIR…

Başvurular, tüketicilerimizin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine, Hakem Heyetinin bulunmadığı yerlerdeki başvurular ise ilçe Kaymakamlığına yapılır. Tüketici Bilgi Sistemine kaydedilen bu başvurular, Bakanlıkça belirlenen yetkili Tüketici Hakem Heyetlerine iletilir. Alınan karalar tüketici aleyhine ise, Bakanlık gerekli masrafları karşılar. Şayet tüketici lehine bir karar verilirse, masraflar karşı taraftan tahsil edilir. Böylece, tüketicilerin gider korkusu olmadan hak arayabilmeleri sağlanır. Tüketici Hakem Heyetleri, tüketicilerin haklarını korumak ve uyuşmazlıkları çözmek için kurulmuş bağımsız ve tarafsız kurullardır.Bu yüzden tüketicilerimiz ,haksızlıklar karşısında suskun kalarak değil hakların hak sahiplerine teslimi için hakem heyetlerine  başvurarak hızlı ve etkin bir şekilde haklarını koruyabilirler.

CEZALAR YÜZDE 58,46 ORANINDA ARTTI…

Ülkemizde; harç, ceza ve benzeri ödemeler her yıl Ekim ayında yeniden değerleme oranında (YDO) artırılmaktadır. Yani Trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları, yurt dışından getirilen telefonlara uygulanan harçlar, vergi usul cezaları gibi birçok kalem ve Tüketici kanunundaki cezalar da açıklanan yeniden değerleme oranında arttırılmaktadır.

Buna göre 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 77 nci Maddesine göre ; 2024 yılında uygulanacak zam ve idari para ceza oranı yüzde 58,46 olarak hesaplanmıştır.

Tebliğ 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecekir. Kamuoyunun bilgilerine  Saygılarımızla duyurulur.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER