SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE ÇALIŞANLARINA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE ÇALIŞANLARINA SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
Bu haber 16 Kasım 2019 - 11:46 'de eklendi.

Uzmanından Obez Olmamak İçin Öneriler: “ Çayınıza Şeker Atmayın, Masaya Tuz Koymayın, Hareket Edin”

Obezitenin hem dünyada hem de ülkemizde en yaygın sağlık problemlerinden biri olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Mancoğlu, Küçükçekmece Belediyesi’nin düzenlediği eğitimde Obeziteden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Mancoğlu, “Araç kullanıyorsanız bir durak önce inip evinize yürüyün. Asansör yerine merdiven kullanın. Yakın mesafelerde taşıt kullanmayın, yürüyün. Çayınıza şeker atmayın. Masaya tuz koymayın. Sağlıksız gıdalardan kaçının. Ara öğünleri atlamayın; aç kalmayın. Yemeklerinizi yavaş yiyin” dedi.

Küçükçekmece Belediyesi Çok Amaçlı Salon’da, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Obezite ile Mücadele – Sağlıklı Yaşam İçin Sağlıklı Beslenme” konulu eğitimde, belediye çalışanlarıyla buluşan Diyetisyen Eda Mancoğlu, Obeziteden korunmak için pratik bilgiler verdi. Obezitenin beraberinde pek çok sağlık sorununu da getirdiğini kaydeden Eda Mancoğlu, “Obezite ile birlikte, diyabet, kalp rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkıyor. Bu nedenle tüm bunlardan kurtulmak için kilo vermek gerekiyor” dedi.

“Diyette Yasak Diye Bir Şey Yoktur, Doğru Beslenmeyi Bilmemiz Gerekiyor”

Kilo vermek için sağlıklı ve dengeli beslenilmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Mancoğlu, “Sağlıklı beslenme, kişinin cinsiyetine, yaşına, boyuna fizyolojik durumuna uygun olarak besin ve enerji öğelerinin gereksinimi kadar alınmasıdır. Bizim problemimiz, vücudumuza gereksiniminden daha fazla besin almak. Günümüzde, fazla miktarda proteinli ürünlerle beslenme ve karbonhidratlı ürünleri ise hiç tüketmeme gibi yanlış uygulanan bir diyet alışkanlığı söz konusu. Ancak proteinler vücutta depolanmıyor, çok protein alınması vücutta yağlanmaya sebebiyet veriyor. Siz günlük ihtiyacınızdan fazla protein oranı alsanız da bu kas yapımını sağlamıyor. Bir şeyi hayatımızdan tamamen çıkarmak değil de ne kadar tükettiğimiz önemli. Ekmek, pilav, makarna tüketebiliriz. Vücudumuzun kendini onarması için protein tüketmeliyiz mutlaka. Anne sütünden sonra kullanılabilen en yüksek protein kaynağı yumurta. Günde 1 tane tüketebilirsiniz. Diyette yasak diye bir şey yoktur. Ne kadar tüketmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“Asansör Yerine Merdiven Kullanın Kısa Mesafeleri Yürüyün”

Obez olmamak için çok basit önlemlerin bile yeterli olduğunu söyleyen Mancoğlubunları şöyle sıraladı: “Egzersizi artırmalıyız. Araç kullanıyorsanız bir durak önce inip evinize yürüyebilirsiniz. Hafta sonları yarım saatlik bir yürüyüş yapabilirsiniz. Çok ağır egzersizler yapın demiyorum. Asansör yerine merdiven kullanmak, alışverişi yürüyerek yapmak. Yakın mesafelerde taşıt kullanmamak. Bunlar herkesin yapabileceği küçük önlemler. Bunun dışında yemek yerken çok hızlı yememek. Çok hızlı yediğinizde vücut doyduğunu anlamıyor. Bol bol çiğneyerek yavaş yavaş yemeye çalışın. Gün içinde fazla kaçırdıysanız diğer bir öğünü dikkatli yemelisiniz. Sadece salata ya da bir çorba içebilirsiniz. Tüm gün bir şey yemeyip sonra akşam abartıyoruz. Bir de akşam yemeğinden sonra çayın yanına tatlı yiyoruz. Hem aç kalmış hem de kilo almış oluyorsunuz. 2,5 saat aralıklarıyla bir şeyler yiyebilirsiniz. Ve mutlaka uyumadan iki saat önce yemek yemeyi kesin.”

“Çaydan Şekeri Çıkarın Masadan Tuzu Kaldırın Bol Bol Su İçin”

Hazır gıdalardan, paket yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini de kaydeden Diyetisyen Eda Mancoğlu “Çok yağlı yiyeceklerden, hazır gıdalardan, hamur işlerinden, dışarıdan aldığımız gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Çok fazla çay içiyorsak içinden şekeri çıkarmamız gerekiyor. Günde belki 5 bardak çay içiyorsunuz, fark etmeden iki şeker atsanız çaya, günde 10 şeker yemiş oluyorsunuz. Kesinlikle şekeri hayatınızdan çıkarmanız lazım. Masaya ayrıca tuzluk koymayın yemeğin içine ne kadar tuz giriyorsa onunla idare edin.  Antioksidan sebze ve meyveleri bol bol tüketmeye çalışın. Günlük tuz tüketiminin bir çay kaşığı 6 gramın altında olması lazım. Günlük posa alımını artırmalıyız. 2,5-3 litre su tüketmemiz gerekiyor. Vücut susuz kaldıysa bağırsaklardan su çekiyor ve kabızlık problemi başlıyor. Bunlar çok büyük değerler. Çok küçük görünen şeyler aslında büyük problemlere sebep olabiliyor” diye konuştu.

“Haftada En Az 2 Kez Balık Tüketilmeli Meyve ve Sebzeyi Bol Yemeliyiz”

Sağlıklı beslenmek için 4 grup yiyeceğin tüketilmesi gerektiğini de vurgulayan Uzm. Diyetisyen Mancoğlu bunları; süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, sebze ve meyveler, tahıllar olarak sıraladı. Mancoğlu, “Süt, yoğurt, çökelek, güçlü protein kaynakları, kalsiyum ve fosfordan zengin B12 ve B2 vitamini kaynakları. Bunları günlük beslenmemizde mutlaka almamız gerekiyor. Kırmızı et, balık, tavuk tüketmeliyiz. Et ürünleri tüketmekte zorluk çekiyorsanız kuru baklagiller. Posa içerdiği için bağırsak sağlığına da faydalı. Fındık, fıstık, ceviz yine protein kaynakları. Tahıllar ise, buğday, pirinç, mısır, ekmek, makarna, bulgur. Karbonhidrattan zengindir, az miktarda protein içerir. Her türlü sebze ve meyveler A, E, C, B vitaminlerinden zengin. Posa kaynağı, bağışıklığımızın korunmasına yardım ediyor. Meyve ve sebzelerde en az 4 porsiyon yer vermemiz gerekiyor. Balık Omega 3 yüksek bir besin kolesterolün düşürülmesine katkı sağlar. Bu nedenle haftada en az 2 kez balık tüketmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini sürdürdü.

Program sonrasında ise, Uzman Diyetisyen Eda Mancoğlu, katılımcıların vücut analizlerini gerçekleştirerek, nasıl beslenmeleri konusunda bilgi verdi. Programa katılan belediye çalışanları ise Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’  ye teşekkür ederek minnetlerini dile getirdi.

Eda Mancoğlu Kimdir

İstanbul Arel Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu mezunu Uzman Diyetisyen Eda Mancoğlu, Avrupa Şafak Hastanesi, Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Bariatrik LAB Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi’nde çalışmıştır. Şu anda İstanbul Tema Hastanesi’nde görev yapmaktadır. Bariatri ve Beslenme, Sporcu Beslenmesi, Gebelik ve Emziklilikte Beslenme, Hastalıklarda Beslenme, Toplu Beslenme Sistemleri ve Klinik Nütrisyon tıbbi ilgi alanlarıdır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER