SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

KARAAĞAÇLI ROMANLARIN İLK HASADI DÜĞÜN HAVASINDA GERÇEKLEŞTİ

KARAAĞAÇLI ROMANLARIN İLK HASADI DÜĞÜN HAVASINDA GERÇEKLEŞTİ
Bu haber 27 Temmuz 2022 - 12:01 'de eklendi.

Büyükçekmece Karaağaç Köyü’nde Roman vatandaşların sebze ve meyve ürettiği kent bostanındaki ilk hasat, Roman kültürünün güzelliklerinin sergilendiği renkli gösteriler eşliğinde yapıldı.

Büyükçekmece Belediyesi’nin bilimsel tarım yöntemleri ile başlattığı kent tarımı uygulaması çerçevesinde hayata soktuğu “Kent Bostanı Projesi kapsamında Roman vatandaşlara tahsis edilen 10 bin metrekarelik tarlada ilk hasat gerçekleştirildi.

Önce tapu sorunları çözüldü

Yaklaşık 1 asırdır Karaağaç mahallesinde yaşayan Roman vatandaşların önce tapu sorunları çözüldü ardından bölgede ikamet eden 40 ailenin hayatlarını iyileştirmek ve mutfak bütçelerine destek olmak için hayata geçirilen bostanda biber, karpuz, domates, fasulye gibi birçok ürün yetiştiriliyor. Romanlar bu ürünleri hem tüketiyor hem de satıp para kazanıyor.

Büyükçekmece Belediyesi’nin tahsis ettiği arazide 1 yıl önce iyi tarım uygulamaları prensipleriyle fide, sulama, gübre ve danışmanlık hizmeti verilen Karaağaç Kent Bostanı’nda 40 ailenin yazlık ve kışlık sebze, meyve ihtiyacı karşılanıyor.  Düğün havasında geçen Karaağaç Kent Bostanı’nın açılışı ve hasat töreninde Romanlar oynayarak doyasıya eğlendi. Renkli görüntülerin olduğu tören öncesinde Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Başkan Akgün ve Büyükçekmece Belediye Meclis Üyeleri Kerem Ereke, Fatih Çınar ve Nevzat Sezen’de tarafından toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimine katılan Roman kadınlara sertifikaları verildi.

“10 bin metrekarelik alan Romanlara tahsis edildi

Açılıştan sonra bostanı gezerek ailelerle birlikte hasat yapan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “Birkaç yıl önce kent bostanı projemizi başlattık. Burada yaşayan Roman vatandaşlarımızın tapu sorunu vardı. 90 yıl süren tapu sorununu çözdük. 40 aileye tapularını dağıttık. Roman ailelerin hayatını iyileştirmeye çalışıyoruz. O nedenle mutfaklarını rahatlatmak için proje üretiyoruz. Belediyeye ait 10 bin metrekarelik arsayı onlara bahçe olarak tahsis ettik. Burada ürettikleri kabak, patlıcan, biber, domates, kavun ve karpuzla önce kendilerine bakıyorlar. Artanları da bizim tahsis etmiş olduğumuz satış yerlerinde yoldan geçen arabalara satıyorlar. Böylelikle roman kadınları sosyal hayatin içine katıyoruz. Evlerin geçimine katkı sağlıyoruz. Ayrıca rehabilite oluyorlar. Bostandan 40 aile yararlanıyor. Sayı fazla olsaydı onlara da verirdik. Çünkü proje dar gelirli vatandaşlarımızın mutfak masrafını azaltmak için geliştirildi. Büyükçekmece’de kişi başına düşen yeşil alan 124 metrekare bu nedenle parklar büyük. Mahallelerde parkların bir kısmını bostana ayırıyoruz. Öncelikle emekli ve dar gelirli kadınlarımız bu projeden faydalanıyor” dedi.

Bostanda sebze ve meyve üreten Sibel Barutçu ise “Çok memnunuz, bostanın faydasını fazlasıyla görüyoruz. Parasızlıktan bazı sebze ve meyveleri alamıyorduk. Şu anda ekiyoruz ve hepsi var. Hasan Akgün’e teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER