SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

KADINLAR ‘MAVİ KIZ’ İÇİN SAHAYA ÇIKTI

KADINLAR ‘MAVİ KIZ’ İÇİN SAHAYA ÇIKTI
Bu haber 24 Eylül 2019 - 11:17 'de eklendi.

İran’da 1979 yılından beri devam eden stadyum yasağı bir genç kadının hayatını kaybetmesine neden oldu. İstiklal Kulübü’nün forma rengi nedeniyle “Mavi Kız” olarak tanınan Hudayari’nin ve İranlı kadınların hayalleri Küçükçekmece Belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Kemal Aktaş Stadı’nda, Akdeniz Nurçelikspor ile Ozanlar Gücü Spor Kadın Futbol takımları karşı karşıya geldi.

Karşılaşmayı, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, siyasi parti temsilcileri, kadın spor kulüpleri başkanları ve binlerce kadın taraftar seyrederek Seher Hüdayari’nin hayallerine ortak oldu.

Hep Birlikte Seher’in Mücadelesini Selamlıyoruz

Bugün burada olmasaydım eğer eksik kalırdım diyerek sözlerine başlayan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, ‘’ Dünyanın neresinde olursa olsun kadın mücadelesinde bir kadının bile gözünden bir damla yaş aksa bu dünyanın meselesi haline geliyor. Dünyayı güzelleştimenin, dünyayı zenginleştirmenin ve özgürleştirmenin yolu kadınları özgürleştirmekten geçiyor. İrandaki Seher kardeşimizde, kadınları özgürleştirmek, dünyayı özgürleştirmek için kendini feda etmeyi göze aldı. Bir isyan değil bir mücadele başlattı. Bugün sizler hep birlikte burada olarak seher’in mücadelesini selamlıyoruz ve sehere diyoruzki, seher,  kadın erkek eşitliği konusunda senin başlattığın mücadeleyi aldık kabul ettik. Bu mücadeleyi büyütmek ve dünyadaki eşitliği sağlamak hepimizin sorumluluğu. Farkındalık yaratmak için bu buluşmayı sağlayan sevgili belediye başkanımıza ve spor kurulumuza,  dünyadaki bütün kadınlar adına teşekkür ediyorum, ‘’ dedi.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi: Seher Hüdayari, Kübra, Emine Bulut ve mücadele eden tüm kadınlar için buradayız

İran’da 40 senedir uygulanan kadınların stadyuma girme yasağı bir genç kadının hayatına sebep oldu. İran’da, Ortadoğu’da, Türkiye’de ve bütün dünyada kadınların eşitlik mücadelesinde biz de gerekli sorumluluğu alacağız. Bugün burada oynanacak maç sadece Seher Hüdayari için değil, geçtiğimiz hafta erkek şiddeti gören ve hastanede tedavisi devam eden Kübra için de, Türkiye’yi yasa boğan Emine Bulut için de, bu maç hayatları için, hakları için, kazanımları için mücadele eden tüm kadınlar için oynanacak. Bu maç sadece bir futbol maçı değil İran’da ve tüm dünyada kadınların var olma mücadelesinde biz de varız demektir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?

Eşitlik olmadan ne adaletten, ne demokrasiden bahsetmemiz, ne de ülke olarak gelişmemiz, ilerlememiz mümkün değildir. Eşitlik sağlanana kadar birlikte mücadele edecek, eşitlikten asla vazgeçmeyeceğiz.

Akdeniz Nurçelik Kadın Futbol Takımı Semra Aydın Ayşe: Kadın futbolu ile uğraşmak ateşten gömlek

Kadınlara futbol izlemenin yasak olduğu bir ülkede, futbolsever bir kız kardeşimizin kendini yakarak hayatına son vermesi acı bir durum.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna öncelik verdiğini açıklamalarından ve uygulamalarından görüyoruz. Küçükçekmece Belediyesi’nden karşılaşma ile ilgili öneri geldiğinde Akdeniz Nurçelik Kadın Futbol Takımı olarak bu olaya sessiz kalamazdık. Bugün Türkiye’de futbol izlemek yasak değil belki ama kadın futbolu ile uğraşmak “Ateşten gömlek” gibi bir şey. Toplumsal cinsiyetçi yaklaşımlar yüzünden, uzun zamandır kadınların futbola yaklaşımı, gerek oyuncu, gerekse sporcu açısından zorluklarla dolu.

İran ile kıyaslandığımızda, ülkemizin en azından kanunlar düzeyinde daha demokratik ve insan haklarına saygılı bir ülke olduğunu ifade etmeliyim. Ama konu kadın olunca, Dünya’nın hangi coğrafyasında olursanız olun, benzer sorunları ve acıları yaşıyor oluyorsunuz.

Hayatın her alanında olduğu gibi burada da birlikte mücadele ederek, futbolla özdeşleşen şiddet dilini önleyebiliriz. Evet, Türkiye Cumhuriyeti bir İran değil, kadınlar bu ülkede daha özgür. Ama toplumsal cinsiyetçi bu yaklaşımlar yüzünden, centilmenliğin en çok dikkat edilmesi gereken bir alanda yani sporda adım adım holiganlaşan bir toplum oluyoruz. Bugün yapacağımız maçla umuyoruz ki, futboldaki cinsiyetçi yaklaşımlara ve şiddete dikkat çekip vicdanlı futbolsever erkeklerin farkındalığını artırırız.

Ozanlargücü Kadın Futbol Takımı Ayça Yılmaz: Gurur duyuyorum

Ülkemizde kadın futbolu şu eskisinden daha iyi bir noktada. Bakıyorsun kız çocukları aileleri ile takımda oynamak için beraber geliyorlar. Futbol iyi bir noktaya ilerlerken trübünlerde bu süreç aynı şekilde ilerlemiyor. Taraftarların tribünde kullandıkları dil ne yazık ki yine kadın ve kadınlık üzerinden hakaret eve aşağılamalarla devam ediyor. Bu da kadınlara karşı şiddeti önemsizleştiriyor, hoş görüyor ve meşrulaştırıyor. Bu şiddete karşı hep birlikte mücadele edelim.

Umarım Türkiye’de kadın futbolunu daha iyi yerlerde görürüz.

Küçükçekmece Belediyesi tarafından Seher Hudayari anısına organize edilen bu dostluk maçında sahada olmaktan gurur duyuyorum. Umuyorum İran’da hayali olan her kadın hayallerini gerçekleştirecek ortama kavuşurlar. Biz bu hayale ulaşmaları için ilk terimizi bu maçta dökeceğiz. Umarım her ter damlamız İran’daki kadınların kalplerindeki yaşam ritmini dünyaya duyurur.

Ozanlargücü takımın 1-0 üstünlüğü ile sona eren dostluk maçı sonunda Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, müsabakada oynayan futbolculara ve Hakem Dilek Kaya’ya teşekkür ederek plaket takdim etti.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER