SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

İSTANBUL’DA BARAJ DOLULUK ORANLARI GEÇEN YILI AŞTI

İSTANBUL’DA BARAJ DOLULUK ORANLARI GEÇEN YILI AŞTI
Bu haber 24 Mart 2021 - 11:41 'de eklendi.

İstanbul’da yaşan son yağışlarla beraber barajlardaki doluluk oranları yüze 65 seviyelerine çıktı. Öngörüler, önümüzdeki günlerde gelecek yağışlarla, doluluğun yüzde 70’i geçeceği yönünde. Dünya Su Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, bu yıl bir su krizi söz konusu olmayacağını belirterek, yine de tasarrufunun önemine işaret etti. Mermutlu “İBB ve İSKİ olarak, İstanbullulardan suyu tasarruflu kullanımlarını bekliyoruz. Ancak biz de hem suyumuzu korumak hem de şehrin geleceğini planlamak için gerekli çalışmaları süratle gerçekleştiriyoruz” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 1993 yılında “Dünya Su Günü” olarak ilan edilen 22 Mart tarihi, dünyanın birçok kentinde olduğu gibi İstanbul’da da günden güne önem kazanıyor. İBB ve bağlı kuruluşu İSKİ, canlı yaşamı ve doğal dengenin korunması için büyük önem taşıyan su kaynaklarının bilinçli, duyarlı ve akılcı kullanımının gerekliliği konusunda farkındalığı yüksek bir nesil yetiştirmek için çalışıyor.

İSTANBUL’DA KİŞİ BAŞINA TÜKETİM ARTACAK

Uzmanlar, su kaynaklarının doğru kullanılmaması halinde dünyayı büyük bir su sıkıntısı beklediğini belirtiyor. Araştırmalara göre, su sorunu yaşayacak kentler arasında İstanbul da bulunuyor. İstanbul’un suyu konusunda değerlendirmelerde bulunan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 90’lı yılların başında kente günde 800 bin metreküp su verilirken, bugün bu rakamın ortalama 3 milyon metreküpü geçmiş durumda olduğunu ifade etti.

Mermutlu, İstanbul’da kişi başına günde ortalama 190 litre su tüketildiğini belirterek “2053 yılında bu miktarın 210 litreye ulaşacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. Ülkemizin, yarı kurak ve kurak iklime sahip olduğunu ve suyu verimli kullanmanın her zaman önem taşıdığının altını çizen Genel Müdür Mermutlu, “İstanbullular olarak, günlük alışkanlıklarımızda gerçekleştireceğimiz küçük değişikliklerle suyumuzu koruyabiliriz” dedi.

BARAJ DOLULUK ORANLARI YÜZDE 65

İstanbul’da barajların doluluk oranına da değinen İSKİ Genel Müdürü Mermutlu, “22 Mart itibariyle barajlarımızın doluluk oranı yüzde 65’e ulaştı. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam yüzde 64’tü. Önümüzdeki günlerde gelecek olan yağışlarla yüzde 70’leri geçeceğimizi öngörüyoruz. İstanbul’da bir su sıkıntısının yaşanmayacağını belirtmek istiyorum. Ancak tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

İBB VE İSKİ GELECEĞİ PLANLIYOR

Hem suyun korunması hem de şehrin geleceğinin planlanması için gerekli çalışmaları süratle gerçekleştiren İBB ve İSKİ, su verimliliği ve tasarrufu konusunda bilinçlendirici çalışmalara da imza atıyor. Bu kapsamda, aylık 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelerden başlamak üzere, yaklaşık yüzde 66 oranında su tasarrufu sağlayan, perlatörlerin ücretsiz dağıtımına devam ediliyor.

İSKİ’nin aldığı tasarruf önlemleri hakkında bilgi veren Genel Müdür Raif Mermutlu şunları kaydetti:

“Kayıp-kaçak oranlarının mümkün oranda azaltılması için çalışmalar yürütüyoruz. Su kaynaklarının verimli bir biçimde kullanılmasına ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yağmursuyu hasadı ve gri su kullanımına ilişkin mevzuat yayınlandı. Biz de bu konunun önemine vurgu yapıyoruz. Şehrin gelecekteki su ihtiyacını karşılamak için yeni barajlar planlıyoruz”.

SU TASARRUFUNDA PRATİK ÖNERİLER

İSKİ su tasarrufu konusunda küçük ve etkili önerilerle ilgili de bilgi verdi. Buna göre duş-banyo süreleri kısaltabilir, musluktan sıcak su akana kadar bir kovada su biriktirebiliriz.  Bulaşıkları sudan geçirmeden bulaşık makinesinde yıkayabilir, dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatabiliriz. Damlatan musluklarımızı ve akan klozetlerimizi tamir ettirebilir, sebze ve meyveleri akan suda değil su dolu bir kabın içinde yıkayabiliriz. Çamaşır makinesini tam dolduktan sonra çalıştırabilir, lavaboların altında bulunan vanaları kısabiliriz.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER