SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇÖPTE ÇÜRÜTMEK YERİNE TOPRAKTA YEŞERTİYOR…

İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA İÇİN, ÇÖPTE ÇÜRÜTMEK YERİNE TOPRAKTA YEŞERTİYOR…
Bu haber 30 Mayıs 2024 - 11:13 'de eklendi.

  “Çöpler Atık Değil Dünya’nın Geleceği için Umuttur”

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı, Doç.Dr. Emel Tozlu Öztay’ın Proje yürütücüsü olduğu Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında, proje çıktılarının değerlendirme ve konu hakkında öğrenciler üzerinde farkındalık yaratmak amaçlı yapılan organizasyonda TÜÇEM derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Acar ve AvcılarBelediye Başkanlığı Peyzaj Mimarı Işılay Beste Bayrakkonuşmacı olarak yer aldı. Öğrenciler tarafından büyük ilgi gören, “Çöpte Çürümesin Toprakta Yeşersin” isimli projenin farkındalık semineri organizasyonu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü son sınıf öğrencileri Cemile İlhan, Rabia Kapucuoğlu, Atakan Can Uzuncaova, Yusuf Durhat, UmutcanÖztürk, Emin Eren Gedik tarafından gerçekleştirildi.

“Sürdürülebilir bir Dünya için çöpte çürütmüyoruz!” mottosuyla hareket eden İGÜ öğrencileri tarafından, söz konusu problem etrafında projenin ilk basamağını gerçekleştirildi. Bu kapsamda Kompost gübresinin oluşumuna dikkat çekmek amaçlanarak organizasyonun gerçekleştirildiği fuaye alanına kompost yapımında kullanılan materyaller yerleştirilerek öğrencilerin gözlemine sunuldu. Projenin ikinci basamağında ise, topluma sürdürülebilir bir gelecek sunabilmek  için evsel organik atıkların ayrıştırılarak tekrar doğaya kazandırılması konusunda toplumda belirli bir düzeyde farkındalık kazanılması amaçlandı. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü kapsamında 90 kişilik öğrenci örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen anket çalışması, gençlerinevsel organik atıkların ayrıştırılma yöntemi olan kompostgübre yapımı konusunda yeterli farkındalık sahibi olmadıkları, ancak bu konuda bilinçlenmeye istekli olduklarını yansıtıyor.Söz konusu araştırmanın elde edilen bulgular proje kapsamında gerçekleştirilen seminer ve atölye çalışması çerçevesinde ele alınarak mevcut konular hakkında bilgi paylaşımı davetli konuşmacılar tarafından yapıldı.

Bu kapsamda Çevre Eğitimi ve Atık Yönetimi Derneği(TÜÇEM) Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Acar; Çöplerin atık değil Dünya’nın geleceği için umut olduğunu belirterek “TÜÇEM Kadınları, Atık Yönetimi ve Geri Dönüşümün Önemi konusundaki bilincin artması ve ülke kaynaklarının korunması adına hareket etmeye 4 yıl önce bir araya gelerek güçlü bir şekilde adımlarını atmaya devam ediyorlar. Bu bağlamda üniversitelerde işbirliği ile böyle projelerin geliştirilmesi Türkiye’nin bir çok bağlamda gelişmesi için çok gerekli” diyerek projenin öneminin altını çizdi.

Seminerin bir diğer davetli konuşmacısı Avcılar Belediye Başkanlığı, Peyzaj Mimarı Işılay Beste Bayrak ise atölye çalışmasında kompost gübre yapımını uygulamalı olarak göstererek, söz konusu geri dönüşüm yapısı ile ilgili bilgiler verdi. Bayrak, evsel gıda atıklarının geri dönüşümü için fermante yöntemi ile hayata geçirilen gübrenin sanıldığının aksine kokusuz ve evde kolaylıkla yapılabileceğini göstererek evsel organik atıkların Dünya ve Türkiye için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Üniversite öğrencilerinin sürdürülebilir çevre için ilk adımı evlerinden atmaları gerekli olduğunu dikkatleri çeken Proje Araştırma koordinatörü, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı, Doç. Dr. Emel Tozlu Öztay, “Kompost gübre ve sürdürülebilir bireysel kompost yapımı konusunda farkındalığının arttırılmasının hem Dünya hem ülkemizin geleceği için çok önemli, bundan dolayı öğrencilerimizle bir nebzede olsa bu konuya katkı sunabildiysek ne mutlu” diyerek “Çöpte Çürümesin Toprakta Yeşersin” sloganıyla harekete geçerken bu süreçte ekibe vermiş oldukları gerçek desteklerden dolayı, İGÜ Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli,  Rektör Prof. Dr. Bahri Şahin ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arda Öztürkcan’a teşekkürlerini iletti. Projenin oluşum süresince göstermiş oldukları ilgiden ve katılımlarından dolayı TÜÇEM derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aynur Acar, Avcılar Belediye Başkanlığı Peyzaj Mimarı Işılay Beste Bayrak’a plaketleri Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü başkanıDoç. Dr. Emel Tozlu Öztay. tarafından iletildi. Organizasyon sonrasında Geri dönüştürülmüş kağıtlardan oluşan tohum kartları katılımcılara dağıtılıp katılımcılara evlerinde bu tohumları kompost gübre ile yetiştirilmesi istenerek, kompostgübre yapımına teşvik sağlandı.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER