SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

İSKİ’DE İSTANBUL TARİHİ SU YOLLARI VE KAZIM ÇEÇEN BELGESELİ GÖSTERİMİ İLE KİTAP LANSMANLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İSKİ’DE İSTANBUL TARİHİ SU YOLLARI VE KAZIM ÇEÇEN BELGESELİ GÖSTERİMİ İLE KİTAP LANSMANLARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bu haber 30 Kasım 2023 - 10:00 'de eklendi.

İSKİ Yusuf Ziya Erdem Konferans Salonunda “İstanbul Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen Belgeseli” gösterimi ile “Osmanlı Dönemi İstanbul Suyolu Yapıları” kitabı ve “Kırkçeşme Su Tesisleri Suriçi Dağıtım Planı Çeşme Bilgi Fişleri 16-19 Y.Y. Arasında Kent Morfolojisi Üzerine Etkisi” kitabının tanıtımı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

İSKİ Genel Müdürlüğü Yusuf Ziya Erdem Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlik ilgiyle karşılandı. Organizasyona, İSKİ Üst Yönetimi, akademik camiadan saygın isimler ve İSKİ personeli katılım sağladı. Program, müzik dinletisi ve fotoğraf sergi alanı ziyareti ile başladı. Ardından, su üzerine gerçekleştirdiği yapımlar ve kitap çalışmaları ile tanınan ödüllü yönetmen Mesut Gengeç tarafından hazırlanan İstanbul Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen Belgeseli konuklar tarafından ilgiyle izlendi.

Başa: 2023 Yılı Bizler İçin Oldukça Büyük Bir Anlam İçeriyor

Cumhuriyetimizin 100. , İSKİ’nin ise 90. Yılına erişmenin gurur ve mutluluğunu bir arada yaşadığını aktaran Dr. Şafak Başa: “Geçtiğimiz mayıs ayında idaremizin 90. yılını kutlamak için bir araya gelmiştik. Cumhuriyet Kurumu olan İSKİ’nin kuruluşundan itibaren gerçekleştirdiği atılımlarla birlikte değerlerinin vurgulandığı İSKİ 90. Yıl Belgeselinden sonra, bugün yine çok büyük bir emekle hazırladığımız “İstanbul Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen Belgeselini” değerli konuklarımızın da katılımıyla yayımlamış olduk.” ifadelerini kullandı.

Başa: İSKİ, Ecdat Yadigârı Eserleri Özenle Koruyup İşletmektedir

İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa konuşmasında “Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasıyla 1933 yılında kurulan İstanbul Sular İdaresi, aynı yıl yayımlanan 2226 sayılı Kanun’la vakıf suların İdaresini de devralmıştır. İdaremiz bu sorumluluk bilinciyle, antik dönemlerden itibaren günümüze ulaşan bu eşsiz yapıların bakım onarımlarını yaparken ecdat yadigârı eserleri de özenle koruyup işletmektedir.  Bu topraklarda yaşatılan su medeniyetini korumayı, tanıtmayı, gelecek kuşaklara aktarmayı; İstanbul’a hizmet yolunda ilerleyip gelişirken kazanılan deneyimi, hafızayı ve tarihi değerleri geleceğe taşımayı hedefliyoruz. Çünkü Avrupa’nın kültür başkenti İstanbul’un su ve atık su yönetiminden sorumlu olan idaremiz, sahip olduğu bilgi birikimi ile birlikte tarihi ve kültürel değerleri de kendine daima rehber edinmiştir.” dedi.

Bugün Lansmanını Gerçekleştirdiğimiz Kitaplarımız Geçmiş ve Gelecek Arasında Köprü Olacak

Basımı gerçekleştirilen eserlerin geçmiş ve gelecek arasında köprü oluşturacağını ve geleceğe ilham vereceğini ifade eden Dr. Şafak Başa: “Basımını gerçekleştirdiğimiz, üniversitelerimizin ilgili fakülteleri ile milli kütüphanelere de gönderimini başlattığımız bu kıymetli eserlerin öğrencilere, genç araştırmacılara, akademisyenlere faydalı olacağına inanıyoruz. Ayrıca İSKİ’deki çalışma arkadaşlarımız da bu değerli eserlere idaremiz bünyesinde bulunan Kerim Esmer Kütüphanesi’nden erişebilirler. Gerçekleştirdiğimiz bu önemli etkinlik vesileyle, İlim ve irfan yolunun ışığı olan tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum!” dedi.

Dr. Şafak Başa konuşmasını: “Bizlere ‘İstanbul’a ve Suya Hizmet Etme İmkânı’ veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu’na huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum!” diyerek sonlandırdı.

İSKİ tarafından 3 yıllık bir çalışmanın ürünü olan İstanbul Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen Belgeseli için ulusal ve global ölçekte önemli su arşivleri tarandı ve önemli su uzmanlarıyla röportajlar gerçekleştirildi. Roma döneminden günümüze uzanan su yapılarını yoğun bir çalışma neticesinde izleyiciyle buluşturan belgesel, ömrünü suyollarına ve yapılarına harcamış Prof. Dr. Kazım Çeçen’e de önemli bir yer ayırdı. Bunun kendisi için büyük bir onur olduğunu ifade eden Mesut Gengeç, su hafızasını tazeleyip su bilincini artırmaya çalışırken, su alanında yaptığı önemli buluşlar ve 242 km’lik Kırklareli-Vize’den İstanbul’a Bizans dönemi suyolunu bulma çalışmalarıyla merhum Çeçen’in hatıratına sahip çıktıklarını da belirtti.

Programda Prof. Dr. İlknur Aktuğ Kolay,  “Osmanlı Dönemi İstanbul Suyolu Yapıları” isimli kitabı tanıtmak ve Osmanlı’da suyun tarihini anlatmak üzere bir sunum gerçekleştirdi. Ön çalışmaları, 2010-2019 yılları arasına yayılan, uzun soluklu bir süreci içeren ve 150’nin üzerinde suyolu yapısı ile günümüze kalmış 112 yapının yerinde incelenmesi ile ortaya çıkan kitabın saha çalışmaları sırasındaki görselleri de sunumunda paylaşan Prof. Dr. İlknur Aktuğ Kolay, “İçerdiği konular açısından mimarlık, sanat tarihi ve kent tarihi açısından yeni ve özgün bilgiler içeren bu çalışma, alanındaki önemli bir boşluğu doldurması bakımından da önem teşkil ediyor.” dedi.

Dr. Ali Ulaş ise “Kırkçeşme Su Tesisleri Suriçi Dağıtım Planı Çeşme Bilgi Fişleri” isimli kitabını tanıttı. Kazım Çeçen’in su yollarıyla ilgili çalışmalarının izine düşerek, Kırkçeşme  Su Tesisleri’nin ulaştığı çeşmeleri dijital arşive de kazandıran Dr. Ali Ulaş, bu sistemin ayakta kalan yapıları hakkındaki verilere artık daha net ve kolay ulaşabileceğini, çünkü çeşmeleri teknolojik işaretlemelerle sisteme entegre ettiklerini söyledi. Çeşmelerin o dönemin kent gelişimine etkisini de sunumunda paylaşan Dr. Ali Ulaş, çeşme sayıları ve mahalle gelişimi ile ilgili grafikleri de katılımcılarla paylaştı.

Program, İstanbul Tarihi Su Yolları ve Kazım Çeçen belgeselinin yönetmeni Mesut Gengeç ve ekibine; belgeselde yer alan Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Ferhan Çeçen, Prof. Dr. Gülsüm Tanyeli, Doç. Dr. Ayşe Çeçen Erbil, Dr. Kerim Altuğ, Dr. Süleyman Faruk Göncüoğlu, Yasemin Taşçı, Karsu Hatipoğlu, Arzu Ulaş, İlhan Çeçen ve Zülkarneyn Larçın’a; “Osmanlı Dönemi İstanbul Suyolu Yapıları” kitabının hazırlanmasında emeği geçen Prof. Dr. İlknur Kolay, Celal Kolay, Doç. Dr. Mustafa Çağhan Keskin,  Doç. Dr. Şükrü Sönmezer, Doç. Dr. Soner Şahin, Dr. Serkan Angı, Ahmet Aygün, Aysu Ateş’e; “Kırkçeşme Su Tesisleri Suriçi Dağıtım Planı Çeşme Bilgi Fişleri 16-19 Y.Y. Arasında Kent Morfolojisi Üzerine Etkisi” kitabının yazarı Dr. Ali Ulaş’a plaket takdimi ile sona erdi.

İSKİ’de İstanbul Tarihi Su Yolları Ve Kazım Çeçen Belgeseli – İzlemek İçin Tıklayınız

“Osmanlı Dönemi İstanbul Suyolu Yapıları” Kitabını Okumak İçin Tıklayınız

“Kırkçeşme Su Tesisleri” Kitabını Okumak İçin Tıklayınız

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER