SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

İMAMOĞLU: İSTANBUL’UN FETHİ GÖNÜLLERİN FETHİDİR

İMAMOĞLU: İSTANBUL’UN FETHİ GÖNÜLLERİN FETHİDİR
Bu haber 30 Mayıs 2022 - 11:37 'de eklendi.

İBB’nin düzenlediği, ‘İstanbul’un Fethi’nin 569. Yıldönümü’ etkinliği, Maltepe’de gerçekleştirildi. Pinhani konseriyle başlayan etkinlik, mehteran gösterisiyle devam etti. Mehteran gösterisinin ardından, eşi Dilek İmamoğlu ile el ele konuşma yapacağı platforma çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “569 yıldır hepimizin göz bebeği, evimiz ve vatanımız olan bu muhteşem şehrin, yüz yıllardır sayısız milleti cezbetmiş olan İstanbul’un fetih yıldönümü kutlu olsun. Dünyanın en değerli noktasındaki bu emsalsiz şehri fethederek bizlere armağan eden, çağ açıp çağ kapatan yüce Fatih Sultan Mehmet Han’a selam olsun. Selam olsun, İstanbul’u fetheden o güzel komutana. Selam olsun ‘Onu fetheden güzel orduya” ifadelerini kullandı.

“FATİH, İSTANBUL’U HOŞGÖRÜ KENTİ HALİNE GETİRDİ”

“Fethi ve Fatih Sultan Mehmet’i hepimiz iyi anlamalıyız” diyen İmamoğlu, konuşmasında, 7 dil bilen Fatih Sultan Mehmet’in bilim insanı, komutan, sanatçı, siyasetçi ve adaletli kimliklerinden detaylı örnekler verdi. Fatih’in, İstanbul’un fethi sürecinde Osmanlı donanmasını karadan yürüterek Haliç’e indirdiğini hatırlatan İmamoğlu, “19 yaşında ikinci kez Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmet, 21 yaşında İstanbul’u fethetti. Tam 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak, ‘Fatih’ unvanını aldı. Fatih’in 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u fethetmesiyle, Osmanlı İmparatorluğu, dünyada dengeleri değiştiren bir global devlete dönüştü. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarına yayılan bir küresel güç olarak, tarihteki onurlu yerini aldı. Fatih Sultan Mehmet Han, fetihle sadece Osmanlıyı bir küresel güç yapmakla kalmadı, aynı zamanda İstanbul’u her dinden, her milliyetten ve her hayat tarzından insanlar için bir hoşgörü kenti haline getirdi” ifadelerini kullandı.

“İSTANBUL’UN FETHİ, GÖNÜLLERİN FETHİDİR”

“Fatih’in fetih anlayışı, bilime saygı, kültüre saygı, kanunlara saygı, sanata saygı, inançlara saygı ve kimliklere saygıdır” diyen İmamoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün de aynı anlayışla, Fatih’ten 470 yıl sonra, 6 Ekim 1923’te İstanbul’u düşman işgalinden kurtardığını hatırlattı. “Atatürk’ün fetih anlayışı da memleketi kurtarmak ve milleti birleştirerek muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmaktı” tespitlerinde bulunan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bize göre de bu çağda İstanbul’un fethi, gönüllerin fethidir. Ayrıştırmak ve bölmek yerine, birleştirmek; korkutmak yerine, sevmektir fethin anlamı. Her koşulda bilimi, sanatı ve kültürü kılavuz almak, şehri ve ülkeyi ileriye götüren aydınlara, bilim insanlarına ve sanatçılara itibar etmektir. Biz tam da bu anlayışla, İstanbul’da bir değişim süreci yönetiyoruz. Bu anlayışla, şehrimizde yaşayan her İstanbulluyu kucaklıyoruz. Kimsenin kökenine, inancına veya hayat tarzına bakmadan, her bir hemşerilerimizi eşit, onurlu ve birinci derece vatandaş kabul ederek, eşit ve adil hizmet üretiyoruz. Şehrimizin her köşesine kesintisiz hizmetler götürüyoruz. Nerede bir hukuksuzluk varsa, nerede bir yanlışlık veya yolsuzluk varsa, nerede bir israf varsa, yapanların kim olduğuna bakmadan karşı çıkıyoruz. Nerede bir mağdur varsa, nerede bir yoksul varsa, onun yanında oluyoruz.”

“BU ÇAĞDA FETİH, ŞEHRİN DÖRT BİR YANINDA 15 YAŞAM VADİSİ KURMAKTIR”

“Bize göre bu çağda fetih; yıllarca ihmal edilmiş olan bu muazzam şehri metro hatlarıyla donatmaktır” diyen İmamoğlu, “Bu yüzden dünya tarihinde bir ilk olarak, aynı anda 10 hatta birden metro inşa ediyoruz. Bize göre bu çağda fetih; çocuklar sağlıklı gelişsin, yetişkinler huzur bulsun diye şehrin dört bir yanında 15 yaşam vadisi kurmaktır. Bize göre bu çağda fetih; İstanbul’u İstanbul yapan değerlere, şehrimizin tabiatına, yeraltı ve yer üstü kaynaklarına ve de özellikle tarihi mirasına sahip çıkmaktır. O yüzden İBB miras ekiplerimizle bu şehrin her tarafında, terk edilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapıları, surları, camileri, hazireleri, şadırvanları ve sarayları onarıyor ve şehrimize yeniden kazandırıyoruz”

“HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK”

Hep birlikte bu şehri kalkındıracağız. Son olarak şunu ifade edeyim; bütün gençlere ve bütün İstanbullulara şunu söyleyeyim: Hep birlikte olursak, İstanbul’u bilimle, ortak akılla, adalete, uygar bir döneme, çağdaş bir yaşam koşuluna, herkesin birbirine saygı duyduğu ortama hep birlikte taşıyabiliriz. Sizlere şunu söylemek istiyorum: Hep birlikte çalışırsak, en genç 2023’te ya da daha önce hep birlikte çok çalışırsak, -sevgili gençler kulağınız bende mi- her şey çok güzel olacak” şeklinde konuştu.

400 DRONE’LUK MUHTEŞEM GÖSTERİ

İmamoğlu’nun konuşmasının ardından İstanbul’un Fethi’nin anlatıldığı video, 400 drone ile gerçekleştirilen görsel şölen ve “mapping” gösterisi sunuldu. İstanbullular, muhteşem görsel şölene hem alanda hem de canlı yayınla farklı kitle iletişim araçları aracılığıyla tanıklık etti. Etkinlik, Teoman konseriyle son buldu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER