SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

ESENYURT ONUNLA NEFES ALDI

ESENYURT ONUNLA NEFES ALDI
Bu haber 22 Nisan 2021 - 12:24 'de eklendi.

Göreve geldiği ilk günden beri uyguladığı ‘Yönetim Modeli’ ve Esenyurt Belediyesi’ne kazandırdığı yeni anlayış ile farkını ortaya koyan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt’a adeta nefes aldırdı. 

Esenyurt’un daha önce inşaata ve ranta dayalı bir anlayışla yönetildiğine dikkat çeken Başkan Bozkurt, yeni dönemde bu durumu tersine çevirdiklerini ve Esenyurt Belediyesi’nde insanı merkez alan bir anlayışı hakim kıldıklarını söyledi.

31 Mart 2019’da gerçekleşen yerel seçimlerde rekor bir oyla başkan seçilen Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, görevde iki yılı geride bıraktı.

Geçmiş yıllarda rant ve betonla anılan Esenyurt, Başkan Bozkurt’un görevi devralmasının ardından insanı merkeze alan işlerle öne çıkmaya başladı. Esenyurt Belediyesi’ne yeni bir anlayış ve yeni bir vizyon kazandıran Başkan Bozkurt, Meslek Edindirme Kursları, Kadın Sosyal Yaşam Merkezi, Derman Çarşısı ve Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda gibi projelerle insana dokunan, yaşamı daha nitelikli kılan işlere imza attı. Bu çalışmaların önemli unsurlarından biri olan ESBİM, Pandemi sürecine rağmen iki yılda rekor düzeyde işsiz vatandaşı iş sahibi yaptı. Sağlık ve sosyal yardım gibi alanlarda yapılan hizmetleri daha ileriye taşıyan Bozkurt, belediyenin idari yapısında da düzenlemelere gitti.

Başkan Bozkurt, Esenyurt Belediyesi’nin ekonomik yapısında da devrim niteliğinde hamleler yaptı. Görevi 2.2 milyar TL borçla devralan Bozkurt, geride kalan iki yılda bu borcun üzerine tek bir kuruş yeni borç eklemediği gibi mevcut borcun 330 milyon TL’sini de ödedi. Başkan Bozkurt’la birlikte Esenyurt Belediyesi’nde yapılan hemen hemen tüm hizmetler, önceki yıllara oranla daha düşük fiyatlarla yapılmaya başlandı.

Yeni dönemde Esenyurt Belediyesi’ne ait arsa, bina ve araç gereçler de kayıt altına alındı. Daha önce belediyeye ait taşınır ve taşınmaz malların bir listesi bulunmuyordu.

Başkan Bozkurt’un seçim vaatleri arasında yer alan Barış ve Kardeşlik Merkezi, Lise Kampüsü, Mahalle Konakları ve Derman Süt Satış Noktaları gibi projelerin ön hazırlıkları tamamlandı. Bunların yanı sıra Saadetdere Termal Tesisleri’ni yeniden düzenleyen ve konaklanabilir bir turistik tesis haline getiren Başkan Bozkurt, ilçenin başlıca parklarında da belediyeye ait sosyal tesisler kuracak. Sosyal tesis projelerininilki Esenkent Havana Park’ta hayata geçecek.

“Türkiye’nin doğru yönetilmediğini düşündüğüm ve bulunduğumuz bölgelerde doğru işlerin yapılmadığını gördüğüm için siyasete Esenyurt’tan başladım” diyen Başkan Bozkurt, iki yıllık görev süresini şu sözlerle anlattı:

“Çünkü yanlışları düzeltmeye bulunduğumuz yerden başlarsak sonuç alacağımıza inanıyorum. Daha önce Esenyurt’ta sadece ranta ve inşaata dayalı yürüyen bir sistem vardı. BununEsenyurt’u nereye getirdiğini hep beraber gördük. Biz Esenyurt’un, inşaat rantına göre değil, insanı merkeze koyan bir yapılanmayla yönetilmesi gerektiğine inanan bir ekibiz. Görevi devraldığımız ilk günden beri insanı hayatın merkezine koyarak, burada yaşayan herkesin barış, kardeşlik ve huzur içinde, bir arada, birbirini ötekileştirmeden yaşaması için ne gerekiyorsa yaptık.

 

“BELEDİYE BAŞKANININ REFLEKSİYLE YÜRÜYEN BİR SİSTEM VARDI”

Görevi devraldığımızda 2.2 milyar TL borcu ve hakkında 6 bin 300 adet devam eden davası olan, imar planları iptal edilmiş, finansal disiplini ve sabit kıymet envanteri olmayan,hatta projelerin ve diğer kayıtların dahi doğru tutulmadığı bir yapı vardı; yani sadece belediye başkanının refleksi üzerine yürüyen bir sistem vardı. Arşivdeki kayıtlar bile doğru dürüst tutulmamıştı.

 

“FİNANSAL DİSİPLİNİ SAĞLADIK, ARSA SATAN DEĞİL ARSA ALAN BİR YAPIYA KAVUŞTUK”

Ama biz bu tespitleri yaparken öncelikle halletmemiz gereken konular vardı. Bir tanesi Esenyurt Belediyesi’nin finansal yapısıydı. Maalesef geçmişte plansız bir şekilde yönetildiği için her yıl bütçesi açık veren, borçlanarak, hatta sabit kıymetlerini satarak giden, yeni bir sabit kıymet alamayan belediyeydi Esenyurt. Yeşil alanlarını, teknik alt yapılarını ve diğer alanlarını satarak devam eden bir yöntem izlenmiş. Biz öncelikle finansal disiplini sağladık. Bu finansal disiplin sayesinde açık veren değil, fazla veren; dolayısıyla borcunu ödeyen, bir metrekare bile arsa satmayan, arsa alan bir yapıya kavuştuk. Kurumsal yapı içerisinde önce sabit kıymet envanterimizi oluşturduk. Esenyurt Belediyesi’nin kurumsal olarak kaç arsası, kaç bilgisayarı var, bunların hiçbiri kayıtlı değildi. Hepsi kayıt altına alındı. Elimizdeki taşınmazları nasıl kullanacağımızı planladık. Okul, kültür merkezi, sosyal donatıalanı ve park ihtiyacı gibi konuların hepsi belirlendi ve elimizdeki taşınmazlar buna göre planlandı. Bundan sonraki süreçlerde hangisinin ne zaman, hangi amaçla kullanacağı belirlendi.

“MESLEK KURSLARIYLA İŞSİZLİĞİ YENECEĞİZ”

Esenyurt’ta ciddi bir işsizlik sorunu vardı. Bu sorunu hemen çözmek için İş Edindirme Merkezi’ni ciddi bir şekilde güçlendirdik. Geldiğimiz günden bugüne kadar 19 binin üzerinde kişiyi istihdam ettik. Aynı zamanda meslek edindirme kursları açtık. İş ihtiyacı olan ama mesleği olmadığı için işe yerleştirilemeyen vatandaşlarımızın meslek sahibi olmaları amacıyla açtık bu kursları. Kadınlarımızın iş hayatına katılması için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Güçlü Kadınlar Kooperatifi’ni bir araya getirdik. Kadınların iş hayatına katılımı sağlandı.

 

“SOSYAL YARDIMLARI YENİ PROJELERLE GELİŞTİREREK SÜRDÜRÜYORUZ”

Sosyal yardımlar daha düzenli daha dengeli hale getirildi. Bütün envanter incelendi, durumu iyi olup yardımlardan faydalananlar elendi. Durumu kötü olup faydalanamayan vatandaşlarımız eklendi. Geçmiş yıllardan daha yüksek düzeyde sosyal yardım gerçekleştirdik. Vatandaşımızın sağlıklı gıdayı tüketebilmesi için “Üreticiden Tüketiciye Aracısız Gıda” projesini başlattık. Bu zaten bizim vaatlerimizden biriydi. Anadolu’nun değişik bölgelerinde kooperatiflerde üretilen ürünleri satın alarak Esenyurtlularaulaştırdık. Burada hedefimiz şuydu; ihtiyaç sahibinin yanında olup, elimizi ona yakın tutup, kendi ayakları üzerinde durabileceği hale gelene kadar desteklemek; yani vatandaşların üreterek, çalışarak ve adil bir şekilde paylaşmalarını sağlayacak çalışmalar yaptık.

“İKİ YIL YANLIŞLARI DÜZELTME VE KURUMSAL YAPIYI OLUŞTURMAKLA GEÇTİ”

Esenyurt Belediyesi’nin 1/5 binlik imar planları iptal edilmişti. Yeni bir imar planı yaptırıyoruz. Yüz altmış tane yürütmeyi durdurma kararının düzenlenmesiyle uğraşıyoruz. Maalesef geçmişte yapılan imar yanlışlıklarını disipline etmeye çalışıyoruz; yani bu iki yıl, eskiden yapılan yanlışları düzeltme, vatandaşların ayakları üzerinde durabilmesini sağlama ve Esenyurt’un kurumsal yapısını sağlamakla geçti. Üzülerek söylüyorum bu iki yıl içerisinde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Hacizler, engellemeler… amahedeflediğimiz işlerin %70’ini toparlamış bulunmaktayız.

İKİ TANE ŞEHİR PARKI GELİYOR

Esenyurt Belediyesi’nin sınırları içerisinde kullanabileceğimiz alanlar maalesef çok yok. İki tane büyük arazimiz var. Biri Haramidere BOTAŞ Boru Hattı’nın geçtiği yer. Burada, yaklaşık 350 bin metrekarelik bir alanı yeşillendirmek için proje geliştirdik. BOTAŞ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Eğer sonuçlanırsa Esenyurtlulara dev bir yeşil alan kazandırmış olacağız. Bunun dışında Atatürk Mahallesi ile Gökevler bölgesinde 300 bin metrekarelik bir boş alan var. Orası aslında heyelan alanı, geçmişte hafriyatla doldurulmuş. İstanbul Büyükşehir Belediyesi orayı, Bakırköy- Beylikdüzühattının triyaj alanı olarak kullanacaktı. Bir bölümü onların mali hazinesi, bir bölümü de bize ait. Orada yaklaşık olarak kullanabileceğimiz 100 bin metrekare yer var. Daha önceden yapılmış yarım bir iş var ama ihtiyaca uygun olmamış. Biz onu daha nitelikli bir parka dönüştüreceğiz.

“BULDUĞUMUZ HER YEŞİL ALANI PARKA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

Geçen sene zannediyorum 4 tane parkı bitirdik. Bu sene 12 civarında park bitirmeyi hedefliyoruz. Bulduğumuz her atıl yeşil alan bölgesinde bir çocuk alanı ya da en azından vatandaşlarımızın gidip oturabileceği alanlar yaratmaya çalışıyoruz. Bunun dışında, önümüzdeki süreçlerde de mahallelerdeki küçük parkların ya da mahalle konağı yapılacak yerlerin önüne yeşil alanlar yapmayı hedefliyoruz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER