SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

Binali Yıldırım: 3 tane uydu otogar yapacağız.

Binali Yıldırım: 3 tane uydu otogar yapacağız.
Bu haber 01 Mart 2019 - 14:31 'de eklendi.

Binali Yıldırım, Kanal D canlı yayınında seçim çalışmaları ve İstanbul’a yönelik projelerine ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, İstanbul’da metro, tramvay, banliyö hatlarındaki mevcut uzunluğun 170 kilometre olduğunu belirterek, “Mart’ın 10’unda uzun yıllardır yapımı devam eden Gebze- Halkalı banliyö hattı devreye girecek. Onunla birlikte 238 kilometreye çıkmış olacak ama yetmez, hedefimiz 5 yıl içinde raylı sistemin payını 518 kilometreye çıkarmak. 518 kilometreye çıktığımız zaman Tokyo’yu, Londra’yı, Paris’i geçiyoruz.” dedi.

 

“İstanbul’da trafikle ilgili ne gibi çözüm önerileriniz var?” sorusu üzerine Yıldırım, İstanbul’da günde 31 milyonun üzerinde yolculuk yapıldığını, bu sayının bazen 33 milyonu bulduğunu, bu sayının 2023’te 37 milyona çıkacağını söyledi.

Trafiğin çözümünün toplu ulaşım olduğunu ifade eden Yıldırım, “Toplu ulaşımda da asıl çözümü oluşturan segment raylı sistem. Metro, tramvay, banliyö hatları gibi. Şu anda mevcut uzunluk 170 kilometre. Mart’ın 10’unda, uzun yıllardır yapımı devam eden Gebze-Halkalı banliyö hattı devreye girecek, onunla birlikte 238 kilometreye çıkmış olacak ama yetmez, hedefimiz 5 yıl içinde raylı sistemin payını 518 kilometreye çıkarmak. 518 kilometreye çıktığımız zaman Tokyo’yu da Londra’yı da Paris’i de geçiyoruz.” diye konuştu.

Raylı sistem uzunluğu 518 kilometreye çıktığında, toplu ulaşımda raylı sistemin payının yüzde 30 artarak yüzde 48’e ulaşacağını anlatan Yıldırım, “Buradaki artış, karayolundaki azalma anlamına geliyor. Yüzde 4 de deniz olacak. Denizde karşıdan karşıya geçen sayısı 2 milyonun biraz üzerinde. İstanbul’un trafiği 5 yıl içinde akar hale gelecek. 80 kilometreyle sürekli gitmeyecek ama yoğun saatlerde hız düşecek, kilitlenip kalmayacaksınız. Benim hedefim bu. Ben katlanılabilir, akıcılığı olan bir trafik vaat ediyorum İstanbullular’a.” ifadelerini kullandı.

 

– “ESENLER’DEKİ OTOGARI KALDIRACAĞIZ”

Yıldırım, Esenler’deki otogarı kaldıracaklarını anlatarak, “Artık oraya giriş-çıkış zorlaştı. Ciddi anlamda şehir içi trafiğini tıkayan bir hale geldi. Orası kalkacak, uydu dediğimiz, yeni havaalanına yakın 2 tane, Tuzla’da da 1 tane olmak üzere 3 otogar yapılacak. Oralara da raylı sistem, toplu taşıma yaptığımız için nasıl bir havaalanına bir insan gidiyorsa otobüs terminaline de gidebilecek. Birbiriyle entegre bir sistemi gerçekleştireceğiz. Bütün bunların amacı şehir içine yolculuk harici akını, lojistik amaçlı trafiği dışardan şehir merkezine değil, şehrin çeperlerinde tutup oradan içeriye ihtiyaç kadar getirmek.” diye konuştu.

Gümrüklerden birisinin Çatalca’ya taşındığını belirten Yıldırım, Erenköy gümrüğünün millet bahçesi olacağını, Haydarpaşa Limanı’nın ise kaldırılarak yerine tasarım merkezi yapılacağını kaydetti.

Yıldırım, denizi sadece günlük işe gidiş geliş şeklinde kullanmayacaklarını ifade ederek, “Biz denizin vatandaşlar tarafından eğlence amaçlı kullanımını da teşvik edeceğiz. Bir başka toplu taşıma aracını kullananlar denizden bedava yararlanacak. Yani diyelim ki metrodan inip vapura, motora bindi, bedava. Aktarmayı kastediyorum.” diye konuştu.

Trafikle ilgili çok sayıda proje ürettiklerini bildiren Yıldırım, “Trafikle ilgili bütün projeleri yaptığımızda trafik yoğunluğu yüzde 18’e düşüyor. Muazzam bir şey. Bunun parasal bedeli milyarlar. Hava kirliliğinin azalmasına katkısı hesap edilemez. Ayrıca insanların stresini azaltma da işin daha büyük bir katkısı olarak görülebilir.” dedi.

 “TÜM SEÇMENLERİN OYUNA TALİBİM”

Yıldırım, “Kürt seçmenle ilgili özel bir çalışmanız olacak mı?” sorusu üzerine, İstanbul’daki 10,5 milyon seçmenin tamamının oyuna talip olduğunu, çünkü İstanbul’un her semtinin, bu şehirde yaşayan herkesin başkanı olacağını söyledi.

“Hizmette siyaset olmaz” anlayışını benimsediğini dile getiren Yıldırım, “Siyasete bakışım çok nettir. Vatandaşa bir fayda sağlamıyorsa, hizmet yoksa ben o siyasette yokum. 15 yıldır yaptıklarıma bakın, bunu göreceksiniz. Fikirleri ne olursa olsun İstanbul aidiyetinde, İstanbul’un geleceğinde bütün hemşehrilerimi birleşmeye çağırıyorum ve herkesten destek istiyorum. Farklı fikirlerde olabiliriz ama İstanbul için bence birlikte hareket etmek, gücümüzü birleştirme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Kürtler için ayrı bir çalışma yapmaya ihtiyaç olmadığını, onların İstanbul’un yerlisi haline geldiğini belirten Yıldırım, “Kimse ‘ben Kürtlerin oyuna hükmediyorum, şuraya verin’ deme hakkına sahip değil. Herkes, kimin ne iş yapacağını, kimin neyi yapamayacağını biliyor. Ben bütün kesimlerden oy alacağımı düşünüyorum. Ben meseleye parti kalıpları içinde bakmıyorum, daha büyük fotoğrafa bakıyorum. Büyük fotoğraf İstanbul.” ifadelerini kullandı.

 “KANAL İSTANBUL, MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİ İLGİLENDİREN BİR PROJE”

Kanal İstanbul Projesi’ne ilişkin soruya karşılık Yıldırım, bu projenin milli güvenliği ilgilendiren bir proje olduğunu dile getirerek, “Bunu bazen çarpıtıyorlar, ‘rant projesi’ diyorlar. Boğazdan her yıl 140 milyon ton petrol taşıması yapılıyor. 12 bin gemi. Bir tanesinin başına bir çarpışma olsa, oluşacak felaketin boyutlarını görebiliyor musunuz? Kanal İstanbul, bir çözümdür, ikinci bir su yoludur ve Türkiye’nin ulusal güvenlik meselesidir. O bakımdan bu proje hayati öneme sahip ve mutlaka gerçekleşecektir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER