SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

BAŞKAN MESUT ÜNER; GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKARAK GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ

BAŞKAN MESUT ÜNER; GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKARAK GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN YOLUNDA YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bu haber 28 Ocak 2020 - 9:17 'de eklendi.

30 Ocak 1923’te Lozan’da imzalanan Türk ve Yunan halklarının karşılıklı yer değiştirmesinin 97. yıl dönümü ilçemizde düzenlenen etkinlerle anıldı.

Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, 97 yıl önce Türkiye ile Yunanistan arasında gerçekleşen ve mübadelenin yoğun olarak yaşandığı Çatalca’da; topraklarını, işlerini, anılarını orada bırakarak göç eden mübadil atalarımızı anma töreni düzenledi.

Mübadil Atalarımızın Fotoğrafları Sergilendi

Büyük Mübadele Derneği işbirliğinde hazırlanan anma etkinlikleri Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde vefat eden mübadiller için “lokma dağıtımı” yapılması ve 1. kuşak mübadillerin fotoğraflarının yer aldığı serginin açılış töreni ile başladı. Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz ve program dolayısıyla ilçeye Yunanistan’dan gelen konukların açılışını gerçekleştirdiği sergiyi, çok sayıda vatandaş da ilgiyle gezdi. Sergide yer alan çoğumuzun akrabası, tanıdığı olan mübadil atalarımızın fotoğrafları duygu dolu anlarda yaşattı.

“Geçmişimize Sahip Çıkarak Geleceğe Aktarmaya Devam Edeceğiz”

Açılış kokteyli sonrası Anma programı kapsamında Mübadelenin ele alındığı söyleşi yer aldı. Moderatörlüğü Ali Yaylı tarafından yapılan söyleşiye Mübadele Araştırmacısı Dr. Cahide Zengin Atabay ve Araştırmacı Yazar Iosifidis Kaplanis konuşmacı olarak katıldı.

Mübadil anılarının yer aldığı videonun gösterimi ile başlayan söyleşi programında konuşma yapan Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner, “30 Ocak 1923 ‘te imzalanan mübadele sözleşmesi ile binlerce insan doğdukları yerden bir daha dönmemek üzere ayrılmak zorunda kaldılar. Büyük Mübadele Derneği ile iş birliğinde düzenlediğimiz Mübadelenin 97. Yılı anma etkinliklerinde zorlu göç yollarında yaşamını yitirenleri saygı ve rahmetle andık. Bizler de mübadil evlatları, torunları olarak geçmişimize sahip çıkarak Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürümeye devam edeceğiz.” sözlerini kaydetti.

Mübadelenin tarihsel açılımının yapıldığı söyleşide Türk ve Yunan halklarının mübadelede aynı acıda birleştiğine işaret edilerek kültürlerin yaşatılması adına yapılan çalışmalardan söz edildi.

Yazılmamış Mektuplar Projesi Çatalca’da Start Aldı

Mübadele konulu seminerde yepyeni bir projenin de Çatalca’da başlatıldığının müjdesi verildi. Türkiye’deki tüm mübadele derneklerinin bir arada hareket etmesiyle hazırlıklarına başlanılan ‘Yazılmamış Mektuplar” projesinin startı ilçemizde verildi. Mübadelenin 100. Yılında kitaplaştırılmak üzere anılarını, özlemlerini mektuba dönüştürmek isteyen vatandaşlarımızın bu mektuplarını Büyük Mübadele Derneğine ulaştırması ile gerçekleşecek olan projenin gelecek kuşaklarında yaşanmışlıklara tanık olmasını sağlayacağı belirtildi.

Söyleşi etkinliği, Silivri Ahenk Sanat Kulübü Halk Oyunları gösterileri ardından plaket töreni ile son buldu.

“Toprağımın Buğusu” Bir Kez Daha Çatalca Seyircisi ile Buluştu

Mübadilleri anma etkinlikleri aynı akşam İki Yaka Tiyatro Topluluğu tarafından “Toprağımın Buğusu” isimli tiyatro oyununun sahnelenmesi ile devam etti. Daha önce de ilçemizde yoğun ilgiyle izlenen ve yeniden sahnelenmesi istenen oyun izleyicilerden yine büyük beğeni aldı.

Büyükçekmece Dans ve Büyük Mübadele Derneği’nin ortaklaşa hayata geçirdiği Ali Yaylı’nın yazıp yönettiği oyunda; mübadelenin neden olduğu acılar, parçalanan ailelerin dramı ve iki ülke halkının yok olup giden hayaller anlatılırken izleyenler zaman zaman gözyaşlarına engel olamadı.

Oyun sonunda tiyatrocular ayakta alkışlanırken ilçemizin kapılarını kendilerine açtığı için dernek yönetimi ve tiyatrocular tarafından Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner’e teşekkür edildi.

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER