SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

BAŞKAN İMAMOĞLU; ‘DEPREM KONUSUNDA HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ’

BAŞKAN İMAMOĞLU; ‘DEPREM KONUSUNDA HEP BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ’
Bu haber 03 Aralık 2020 - 11:45 'de eklendi.

Halk TV’de Şirin Payzın ile Deprem Özel programına 5 kurmayı ile birlikte katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün çıkan kendisine suikast girişimi planlandığı ihbarı haberine ilişkin açıklamada bulundu.

“İçişleri Bakanlığının beni araması gerekirdi”

İmamoğlu, “Dün bir toplantı yapıyorduk. Bana br haber ulaştırıldı. Biz toplantıya devama derken televizyonlarda konuşulmuş. Bize emniyet tarafından gönderilen bir istihbarat notu var. Bununla ilgili gerekli önlemler alınması gerektiği söyleniyor. İnternet sitesinde çıkan haberde bazı detaylar var. Ama bunun muhatabı İçişleri Bakanı ve emniyet. Olması gereken İçişleri Bakanlığı’nın beni araması.” ifadelerini kullandı.

Fuat Uğur hakkında suç duyurusunda bulundu

Gündem değiştirme iddialarına tepki gösteren İmamoğlu, Türkiye Gazetesi’nde Fuat Uğur’un yazdığı köşe yazısını canlı yayında okuyarak suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. İmamoğlu, “Gündem değiştirme iddialarını ayıp buluyorum. Türkiye Gazetesi’nde bir yazar yazı yazıpı Kılıçdaroğlu’na suikast yapılacağını benim de o koltuğa oturacağımı yazıyor. 4 gündür bu yazı yazıldı. Aşağılık bir iddiayı yazıyor birisi ve bakalım soruşturma açılacak mı?” dedi.

“Yüzümü halka dönüyorum”

“Kim ne yaparsa yapsın ben yüzümü halkıma dönüyorum” diyen İmamoğlu şöyle devam etti:Oradan da arkadaşlarıma dönüyorum. İnanın bütün enerjimi buna harcıyorum. Ekrem İmamoğlu’nun bütün siyasi geçmişinde baksınlar. Deprem ve buna benzer sorunlarla ilgili işimiz var. Başka konular vaktimi almıyor.

Otobüs tartışması

Otobüs sayılarıyla ilgili tartışmaya değinen İmamoğlu, “2019’un kasım ayında 5 bin 250 otobüs sahada yolcu taşıdı. Yolcu sayısı 3 milyon 780 bin. Şu an 5 bin 245 otobüs sahada. 1 milyon yolcuya hizmet ediyor. Geçen yıldan daha az olmasına rağmen biz sahadayız. Sefer başı yolculuk 81 iken bu sene 36. Ekrem İmamoğlu sayı açıklıyor ya biz de buradan tokat atalım diyorlar.” diye konuştu.

“Kapanma şart”

İmamoğlu, İBB’nin pandemi danışma kurulunun en az iki ama ideal olarak üç hafta kapanmayı önerdiğini söyleyerek, “Tam kapanma benim önerim değil. Ben akıllı biriyim. Ben de akıllı yönetici olarak bilim insanlarıyla görüşüyorum. Onların dediğini aktarıyorum. Buradan yetkililere duyuruyorum.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Depremi

Ekrem İmamoğlu, ellerinde bir sihirli değnek olmadığını söyleyerek “Yirmi yıl geçtiği halde İstanbul’da deprem konusunda hâlâ mutsuzsak sorumluluk herkesin” diye konuştu. Depremle ilgili önemli bilim insanlarından oluşan bir kurulun olduğunu söyleyen İmamoğlu, bu çalışmaların yalnızca hükûmet, bakanlık ya da belediyelerle yapılamayacağını ifade ederek “Hep birlikte çalışmalıyız” mesajı verdi.

“Eski yönetmeliğe göre yapılan 790 bin bina var”

İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, İBB’nin olası İstanbul Depremi’ne yönelik çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi. Kahraman, İstanbul’da eski deprem yönetmeliğine göre yapılan 790 bin bina olduğunu söyledi. İBB ekipleri günde 600 binayı kontrol ediyor. Kahraman, hedeflerinin 2023 yılına kadar İstanbul’da bu 790 bin binanın tüm tespitlerini tamamlamak olduğunu aktardı.

“485 milyar lazım”

Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un tam dönümü için 485 milyar lira gerektiğini söyleyerek, “Bu şehirde bir deprem olsa finans, sigorta sektörü büyük darbe alır. İstanbul’da Büyükşehir belediyesi var. Bağcılar ‘da riskli alan ediliyor bizim haberimiz yok.” ifadelerini kullandı.

“Bütünlüklü bakmaya çalışıyoruz”

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün ise, “Riskli alan 2012 yılında bizim gündemimize girdi. İstanbul’da 73 riskli alan var. Bağcılar’daki riskli alan bir kez daha riskli alan edilmişti. Biz bir arada çalışma yürüterek, bütünlüklü bakmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Fikirtepe’de kentsel dönüşüm sorunu

Fikirtepe’deki kentsel dönüşümle ilgili “Fikirtepe bir rüya gibi anlatıldı” diyen İmamoğlu, “Kadıköy Belediyesi yok sayıldı. Şimdi 5 milyar lira ile bakanlık devreye girdi. Daha önce yapılsa bu olmazdı.” ifadelerini kullandı.

“İBB’nin bütçesi dönüşüme yetmez”

İmamoğlu, İstanbul’da depreme yönelik kentsel dönüşüm için İBB’nin bütçesinin yetersiz kalacağını söyledi. Deprem sürecinin afet öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılması gerektiğini söyleyen İmamoğlu, “İBB’nin bütçesi 30 milyar. İstanbul’un dönüşümü için bütçemiz yetmez. Bunun altından bakanlık da kalkamaz.” ifadelerini kullandı.

Toplanma alanları

Genel olarak Türkiye’de, özel olarak ise İstanbul’da en büyük sorunlardan biri deprem toplanma alanları. Birçok toplanma alanına AVM’lerin, binaların yapılmış olması yıllardır gündemde. Buna ilişkin konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Yeni toplanma alanlı bulup ilan ettik. Son 10 yılda toplanma alanları el değiştirdi ve fonksiyon değiştirdi. Sadece toplanma alanları değil yeni projeler de hazırlanıyor.” ifadelerini kullandı.

“Görünmez konut stoku var”

İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, “Riskli alanlardan İstanbulluları boşaltmamız lazım. Görünmez bir konut stoku var. Bunlar satılamıyor, kiralanamıyor.” dedi.

“İmar barışı alan bina yıkıldı”

İmar barışıyla ilgili konuşan İmamoğlu, “İmar barışı yapılması gereken işler vardır. Ama bu çok iyi düşünülür. İzmir’de yıkılan bir bina imar barışıdan faydalandı. Şimdi yıkıldı bu. Neden aldın vatandaşın parasını?” ifadelerini kullandı.

2050 çıkışı

İmamoğlu, İstanbul’un geleceğini gençlerin tasarlaması gerektiğini belirterek, “Bizim vizyonumuza göre şehir yeşil ve adil olmalı. 30 sonra İstanbul nereye varacak? Şehrin temel prensipleri asla değişmeyecek.” dedi.

“Kanal İstanbul proje değil”

Kanal İstanbul’a ilişkin de konuşan İmamoğlu, “Pandemide esnafa yardım yapılmıyor. Kanal nasıl yapılacak? Diyorlar ki ÇED raporu var. Br kere ÇED raporu netleşmedi. ÇED raporu netleşmeyen proje proje değil. Bu bir devlet projesi olamaz. Çünkü daha proje değil. Bir bilim insanı çıksın neden ÇED raporunu yazdığını, Kanal Istanbul’u neden savunduğunu anlatsın. Yapamayacaklarını, dünyanın herhangi bir kuruluşunun da buna destek vermeyeceğini biliyorum.” diye konuştu.

Su sorunu

İBB Sözcüsü Murat Ongun, bugün kasım ayının mevsim normallerinden yüzde 45 daha az yağış aldığını söylemiş ve İstanbulluları tasarruflu su kullanımına davet etmişti. İmamoğlu da buna değinerek, “Çok kurak bir kasım ayı. Aralık ayının da kurak geçirdiğini biliyoruz. Bu sorunlarla uğraşırken Kanal İstanbul dayatılmaz.” diye konuştu.

Kayyım tartışması

Belediyelere kayyım atanması ve İBB’ye de kayyım atanmasına ilişkin tartışmalara değinen İmamoğlu, “İstanbul halkının verdiği oy sayısı bugün birçok partinin oy oranından daha fazla. Ben bu ülkede yaşayan 5 kişiden birinin belediye başkanıyım. Böyle bir demokrasi mücadelesi vermiş bir dönemin karşısında kimse duramaz.” ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER