KARŞILAMA TÖRENİ YAPILACAK

Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonuna 12:27 olarak açıklanan kenetlenme saati 12:45-13:45 arası olarak güncellendi. 15:30’da da astronotlar için karşılama töreni düzenlenecek.

TÜRKİYE’DEN HEDİYE GÖTÜRÜYOR

Gezeravcı’nın kendilerini bekleyen yeni ekip arkadaşlarına götürdüğü hediyeleri vermesi bekleniyor.

İstasyonda halihazırda Rus, ABD’li, Japon ve Danimarkalı 7 astronot bulunuyor. Gezeravcı ve ekibiyle bu sayı 11’e çıkmış olacak. Gezeravcı, uzay istasyonunda geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı deney gerçekleştirecek.

14 GÜNDE 13 DENEY YAPACAK

Gezeravcı, 14 gün boyunca kalacağı UUİ’de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Bu deneyler, mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay ortamında araştırılması, katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi alanlarda çeşitlilik gösteriyor.

Ax-3 misyonunun diğer üyeleri Michael Lopez-Alegria, Marcus Wandt ve Walter Villadei de burada daha önceden belirlenen çok sayıda ve farklı alanlarda bilimsel çalışmalara imza atacak.

Görevlerinin tamamlanmasıyla ekibin, aynı uzay aracıyla dünyaya dönmesi planlanıyor.

İLK MESAJ: İSTİKBAL GÖKLERDEDİR

Fırlatma işlemi ardından Ax-3 ile kurulan ilk canlı bağlantıda konuşan Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri, “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir.” şeklinde olmuştu.

ŞİRKETLE YENİ PROJELER 

Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Amerika Birleşik Devletleri’nde Axiom Space’i ziyaret ederek, “Biz, Türk sanayi ve araştırma geliştirme ekosistemini onlarla daha yakın çalıştırmaya dönük önümüzdeki dönemde ortak projeler ve programlar başlatıyor olacağız” dedi.