SON DAKİKA

Gazete İç Ses

Lotus

“1. KUŞAK MÜBADİLLER FOTOĞRAF SERGİSİ” VATANDAŞLARA DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI

“1. KUŞAK MÜBADİLLER FOTOĞRAF SERGİSİ” VATANDAŞLARA DUYGU DOLU ANLAR YAŞATTI
Bu haber 29 Ocak 2021 - 11:45 'de eklendi.

Büyükçekmece Belediyesi ve Büyük Mübadele Derneği işbirliğiyle düzenlenen “1.Kuşak Mübadiller Fotoğraf Sergisi” açılışı belediye hizmet binasında gerçekleştirildi.

1.kuşak Türk – Yunan mübadil fotoğraflarının ve o döneme ait mübadillere ait belgelerin yer aldığı sergiye Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan, Belediye Başkan Danışmanı Bayram Ali Üner ve davetliler katıldı.

Söyleşide duygu dolu anlar yaşandı

Fotoğraf sergisinde Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan ve Belediye Başkan Danışmanı Bayram Ali Üner hafızalara kazınacak bir söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşide 98 yıl önce gerçekleşen mübadeledeki tarihsel ve sosyal konular konuşuldu. Katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı.

“Keşke bu sergiyi hiç açma sebebimiz olmasaydı”

Sergi açılışında konuşan Büyük Mübadele Derneği Başkanı Sabit Semiz, “Mübadelenin 98’inci yılında ecdadımız olan, çok büyük zorluklar yaşayıp Türkiye’ye gelen mübadillerimizden oluşan fotoğraf sergimizi Büyük Mübadele Derneği olarak hem sevinerek hem de üzülerek açıyoruz. Keşke bu sergiyi hiç açma sebebimiz olmasaydı. Hiç mübadele olmasaydı. Bizler Büyük Mübadele Derneği olarak kültürümüzü, geçmişimizi yaşatma anlamında Büyükçekmece Belediyemizin bize sunmuş olduğu imkanlarla bugün bu sergiyi açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“Mübadele eşittir hüzün diyorum”

Fotoğrafların insanlara çok şey anlattığını söyleyen Tarihçi ve Yazar Sacide Bolcan, “Göç insan hayatının en eski olgusu ama zorunda olunca anlamı değişiyor. Tarihte benzeri olmayan bir zorunlu göç 1923 ile 1927 yılları arasında Yunanistan’la Türkiye arasında yaşandı. Bu o dönemin en güzel çözümüydü ama işin içinde zorunluluk olunca insanların hayatlarının savruldu, vatanlarından koptular, yeni vatanlarına ısınmakta zorlandılar. Derelerinin şırıltısını unutamadılar. Dolayısıyla mübadele eşittir hüzün diyorum ben. 98’inci yılında bu tarihi olayı anmak elbette ki bu göçe ev sahipliği yapmış Trakya’mızda mutlaka gerekiyor. Bizim burada yaşayan mübadil vatandaşlarımız bugün üçüncü kuşak gündemde olmak üzere hala birinci kuşaktan temsil ediliyorlar. Bu canlı hikayeleri onlardan dinlemek bunu nesiller boyunca anı olarak tutmak üzere bu serginin de çok önemli rol oynayacağını düşünüyorum” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

E-GAZETE

POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
+7
°
C
H: +
L: +
İstanbul
Salı, 23 Mart
7 Günlük Hava Tahmini
Ça Pe Cu Ct Pz Pt
+ + + + +11° +13°
+ + + + + +
İLGİLİ HABERLER